*

Teleurstellende wedstrijd in Haarlems Orgelconcours

Henk Badings .... te moeilijk...

HAARLEM — Voor het eerst in de drieëntwintigjarige geschiedenis van het Haarlems Orgelconcours heeft de jury, Cor Kee, Gaston Litaize (Parijs) en Johannes-Ernst Köhler (Leipzig), geen prijs toegekend in de improvisatiewedstrijd op het Haarlemse Muller-orgel.

door Piet Visser

De vier kandidaten, Lars Hernquist (Zweden). Eduard Claucig (Wenen). Andrzej Chorosinski (Warschau) en Jan Kleinbussink (Diepenveen),hebben het alle vier laten afweten tegenover het moeilijke, zo niet onmogelijke en bijzonder chromatische theam dat Henk Badings voor hen had geschreven. Een thema bovendien dat op zichzelf reeds weinig 'orgelmatigs' inhield.

Het totaal van de wedstrijd maakte een lauwe, weinig geanimeerde indruk en bij geen van de deelnemers kwam iets van de twee opgegeven thema's terecht. Er waren inzetten die iets van een vermoeden lieten horen, maar dat was meestal snel over. Men probeerde het, bij gebrek aan een gezonde melodie, dan maar in de harmonische en in de ritmische sector. Maar ook dat zette geen zoden aan de dijk. Hier en daar verraadde een stukje Contrapunt een aanloop tot een fuga, maar uit gebrek aan duidelijk materiaal kwam ook hier niet veel van terecht.

Het was bovendien niet alleen de schuld van de thema’s: een goed improvisator had er één of meer stukken kunnen uitsnijden en daarmee verder kunnen gaan. Maar of de durf, of de kunde zat er dit keer niet in. Wat jammer was van het grote en zware materiaal aan registratie-mogelijkheden waaraan dit orgel zo rijk is. Het heeft niet mogen baten.

Nieuwe Leidsche Courant | 7 juli 1973

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

29.03 | 16:22

Mijn moeder, Corrie Busch heeft jarenlang les gehad van Cor Kee.
Zij kon elke dag na schooltijd studeren in de Stationsstraat kerk.

...
12.01 | 20:17

en natuurlijk geen opname van die improvisatie in Goes....

...
05.09 | 20:54

Mooie en informatieve tekst

...
03.01 | 14:15

Mooi om (toevallig eigenlijk) hier te komen 20 jaar na het overlijden van Cor Kee.

...
Je vindt deze pagina leuk