Op de kiek bij Kee's schoonouders

Bekend figuur in Zaandam, maar mogelijk buiten zijn woonplaats nog meer, is organist-componist Cor Kee. Hij heeft tot zelfs in de Verenigde Staten orgelconcerten gegeven en zijn composities, die ingewijden modern noemen, worden in vele landen gespeeld.

Toen een ons onbekend gebleven fotograaf Cor Kee en zijn familieleden fotografeerde was hij (in 1927) zevenentwintig jaar oud. Hij staat hier, tweede van links, voor de woning van zijn schoonouders op de hoek van de Jan Windhouwerstraat en de Klaas Katerstraat. Er moest, bouwkundig gezien, nog heel wat in de naaste omgeving gebeuren. Wie de Klaas Katerstraat of de ernaast gelegen P.L. Takstraat naar het oosten uitliep kwam terecht in het Oostzijderveld met aan de horizon Oostzaan.

Links staat mevrouw B. Plekker-Last, echtgenote van de eigenaar van de molen "De Pet". Rechts van Cor Kee staat zijn vrouw, mevrouw W.S. Kee-Spits, toen in verwachting van Piet Kee die later stadsorganist van Haarlem zou worden. In het karretje zit Ko Kee die een functie kreeg bij Philips in Eindhoven en die nu (1975) in Mierlo woont. Vervolgens zien we mevrouw W. Spits-Plekker, de moeder van mevrouw Kee, en na haar Teun Spits, stoffeerder en schoonvader van Cor Kee, en ten slotte diens drie zoons: Wim Spits, Dirk Spits, die in Australië een schildersbedrijf heeft, en Teun die ook naar Australië is geëmigreerd, Cor Kee en zijn vrouw hebben jarenlang aan de Ooievaarstraat gewoond.

Een aantal jaren geleden namen zij hun intrek in een kleine bejaardenwoning aan het Pieter Lakplantsoen. Zijn naam en die van zijn plaatsgenoot en leraar Jan Zwart zijn in Bunschoten gebruikt ter aanduiding van straten in een muziekbuurt.

Bron: Kent u ze nog die Zaandammers

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

29.03 | 16:22

Mijn moeder, Corrie Busch heeft jarenlang les gehad van Cor Kee.
Zij kon elke dag na schooltijd studeren in de Stationsstraat kerk.

...
12.01 | 20:17

en natuurlijk geen opname van die improvisatie in Goes....

...
05.09 | 20:54

Mooie en informatieve tekst

...
03.01 | 14:15

Mooi om (toevallig eigenlijk) hier te komen 20 jaar na het overlijden van Cor Kee.

...
Je vindt deze pagina leuk