1974 proefschrift door Frances Heusinkveld

Amerikaanse Francis: Proefschrift over leven en werk van Cor Kee

ZAANDAM — Het leven en het muzikale werken van organist en componist Cor Kee, Pieter Lakplantsoen 12, zijn onderwerp van een proefschrift waarop de Amerikaanse Francis Heusinkveld aan de universiteit van Coralville, Iowa, hoopt te promoveren tot doctor in de muziek. Cor Kee zegt daarvan: „Ik geloof dat het een zeldzaamheid is dat iemand promoveert op een proefschrift waarin een nog levende mens centraal staat. Ik vind het een eer".

Francis Heusinkveld, wier naam duidelijk maakt, dat er Nederlandse voorouders zijn, kent de muziek van Kee, die in de Verenigde Staten veelvuldig wordt gespeeld, orgelmuziek, men mag wel zeggen: uiteraard orgelmuziek. Er wordt (en niet alleen in Amerika) veel gespeeld van Cor Kee, ook in Japan.

Hij verklaart dit zo: „Ik denk, dat het komt, omdat ik als niet meer zo jonge man muziek schrijf, die aanslaat bij de jongeren. Muziek voor jongeren toevallig geschreven door een man van 74 jaar.

Bezoek
Francis Heusinkveld is dezer dagen bij Cor Kee op bezoek gekomen, om meer te vernemen dan wat zij omtrent zijn leven en zijn composities in Iowa al had vernomen en genoteerd. In haar proefschrift in ieder geval in het deel dat als raam dient voor een uitgebreider tekst, staat „One of the most important composers for organ in the Netherlands is Cor Kee" (Een van de meest belangrijke componisten, voor orgel in Nederland is Cor Kee). Vraag aan Cor Kee: „Speelt zij zelf orgel?" „Jazeker, best!"

Francis, studente aan de universiteit in Iowa (Cor Kee schat haar leeftijd op ruim 30 jaar), zal haar proefschrift verdedigen tegenover een klein korps van deskundigen, die de persoon Kee en het omvangrijke werk van Kee kennen.

 Technieken
Cor Kee, componerend volgens nieuwe technieken, waarin de Oostenrijker Arnold Schönberg lang geleden al voorging, (bekend is zijn twaalftoontechniek, ook bekend als atonale muziek) heeft enige tijd geleden een modern werk voor clavecimbel geschreven. Hij vroeg de Nederlandse klavecinist Gustav Leonhardt, of hij hem dit werk, een suite, mocht opdragen.

 Leonhardt schreef dit terug: „Uw vraag of u mij uw suite moogt opdragen, beschouw ik eerder als een eervol aanbod hetwelk ik gaarne en in dank aanneem".

Bron: De Typhoon 10 april 1974

Beschrijving

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

29.03 | 16:22

Mijn moeder, Corrie Busch heeft jarenlang les gehad van Cor Kee.
Zij kon elke dag na schooltijd studeren in de Stationsstraat kerk.

...
12.01 | 20:17

en natuurlijk geen opname van die improvisatie in Goes....

...
05.09 | 20:54

Mooie en informatieve tekst

...
03.01 | 14:15

Mooi om (toevallig eigenlijk) hier te komen 20 jaar na het overlijden van Cor Kee.

...
Je vindt deze pagina leuk