Raderen en gummen is er niet bij

Bij de zij-ingang van de Evangelisch Lutherse kerk in de Hamburgerstraat in Utrecht ontmoeten wij Cor Kee, toen hij op het punt stond de kerk te betreden, om daar met van zijn leerlingen een orgelimprovisaties te behandelen.

Omdat de muzieklessen niet te veel uitstel kunnen dulden, stelden wij de heer Kee ter plaatse enige vragen, die hij ons welwillend en met veel enthousiasme beantwoordde. Vragen en antwoorden laten wij hieronder in zijn geheel volgen.

Welke is eigenlijk uw methode?
Mijn methode? Eigenlijk heb ik er geen. Mijn werkwijze lijkt eerst wat rommelig, maar bij nader inzien is het dat toch niet. Mijn bedoeling is ook, helder, zeer helder te zijn en met orde te werken . Maar er is altijd weer een andere mogelijkheid, dan men gewend is. Niet dat ik deze zoek. Ik kan wel zeggen, dat mijn methode gegroeid is. Bij de improvisatie gaat het om het mobiel maken van de geest. Ik laat zoveel mogelijk zelf werken en denken. Het denken is in de improvisatie niet buitengesloten. Tenslotte is improviseren componeren aan de speeltafel, niet aan de schrijftafel. Raderen en gummen is er niet bij! Het aantrekkelijke is, dat fouten óók worden opgenomen...

Hoe onderricht u een leerling?
Mijn eerste les is: begin maar. Doe wat je weet, alles is geoorloofd. Ik geef de leerling van tevoren geen tips, wel tijdens zijn spel. Want ik ben geen onderwijs-improvisatie-leraar. Ik improviseer mee, grijp in waar het nodig is, geef een zekere richting aan en stimuleer tot goede dingen. Het inspiratieve speelt een grote rol. Tijdens de les trachten we tot daden te komen Op deze wijze was bijvoorbeeld mijn vorige les opgebouwd. Men moet tot iets creatiefs komen. Dat is misschien een groot woord, maar toch is het zo. De leerling moet in maat denken. In een vormpje. Enfin, in al die dingen, die ook bij componeren een rol spelen. En ik zeg de dingen anders. Dat is zo vanzelf bij mij gekomen.

Welk onderwerp behandelt u vanavond?
Vanavond krijgen de leerlingen de opgave, ze vertellen hoe zij hun improvisatie hebben opgebouwd. Daar zuilen wel interessante dingen bij naar voren komen, denk ik. Hierna namen de heer Kee en zijn leerling afscheid van ons en gingen snel naar hun werkterrein: het orgel Voor de liefhebbers van orgelmuziek zal dit gesprek een leidraad kunnen zijn om de radiolessen van de heer Kee met nog meer interesse te kunnen volgen. 

Bron: NCRV-gids 1969

Nederlands orgel in Dachau

Bij de herdenking op 4 mei a.s. zal zowel op de radio als op de televisie het orgelspel worden verzorgd door Cor Kee. Hij zal dan het orgel bespelen van de Verzoeningskerk, die in opdracht van de Evangelische Kirche der Union van Berlijn is gebouwd in het voormalige concentratiekamp Dachau. Het orgel werd in Nederland gebouwd door de firma Gebr. van Vulpen te Utrecht.

Bron: Algemeen Handelsblad  01-05-1969

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

29.03 | 16:22

Mijn moeder, Corrie Busch heeft jarenlang les gehad van Cor Kee.
Zij kon elke dag na schooltijd studeren in de Stationsstraat kerk.

...
12.01 | 20:17

en natuurlijk geen opname van die improvisatie in Goes....

...
05.09 | 20:54

Mooie en informatieve tekst

...
03.01 | 14:15

Mooi om (toevallig eigenlijk) hier te komen 20 jaar na het overlijden van Cor Kee.

...
Je vindt deze pagina leuk